Dania z dyni zimą to nie tylko przyjemność gastronomiczna, ale także ratowanie nastroju. Jej jasny słoneczny kolor podoba się i ogrzewa swoim wyglądem. Najczęściej z dyni robią słodkie półfabrykaty, ale mam inną opcję.
Składniki
- Dynia - 600 g
- woda - 500 ml
- ocet (9%) – 20 ml
- cukier - 30 g
- sól - 20 g
- Goździk - 3 kawałki
- mielony imbir - 1 szczypta
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- ziele angielskie (Permalink) – 3 kawałki
- czarny pieprz (Permalink) – 6 sztuk
- ostra czerwona papryka - 0.5 strąk
- pietruszka - 4 gałązki
- cytryna - 30 G
- oliwki - kilka sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w kostkę 5-6 mm, zalej wodą i zagotuj.
Dodaj sól i ocet, gotuj przez kilka minut i pozostaw dynię na noc.
Następnie wrzuć go do durszlaka i dodaj cukier i wszystkie przyprawy do marynaty. Gotuj, aż cukier się rozpuści.
Włóż do wysterylizowanych słoików dynię, posiekaną ostrą paprykę, kliny cytrynowe i kilka czarnych oliwek, aby uzyskać piękno.
Napełnij wszystko wrzącą marynatą i natychmiast zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy