Jak wspaniale jest mieć zapasy słodyczy na zimę, a dziś chcę podzielić się moim ulubionym przepisem na dżem dyniowy z suszonymi morelami. Ta kombinacja daje niesamowicie bogaty i słodkawy smak, który z pewnością spodoba się Twoim bliskim.
Składniki
- Dynia (miazga) – 1 kg
- suszone morele - 150 g
- woda - 1.5 szklanki
- cukier - 1 kg
- mielony cynamon - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Losowo pokrój miąższ dyni i suszone morele.
Przykryj wodą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut.
Zmiel blenderem i ponownie zagotuj.
Dodaj cukier i cynamon do smaku i gotuj dżem przez kolejne 20-30 minut, aż będzie gęsty.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy