marynowany kalafior w stylu ormiańskim na zimę

35 min
4 porcje
Marynowany kalafior po ormiańsku na zimę
zefirchik06, stock.adobe.com
0

Ogórki, pomidory, papryka – wszystko to od dawna i z powodzeniem stosuje się w zimowych preparatach. A co z kalafiorem, o którym często niezasłużenie zapomina się? Dzielę się świetnym sposobem marynowania go na zimę po ormiańsku.

Składniki

  • kalafior - 1 kg
  • Burak - 1 rzecz
  • woda - 1 l
  • sól - 2.5 art.
  • cukier - 1 szklanka
  • ocet - 0.75 szklanki
  • oliwa z oliwek - 0.5 szklanki
  • przyprawy i przyprawy - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podziel kalafior na souvetia i gotuj przez 3-4 minuty we wrzącej wodzie.

Wrzuć do durszlaka i dodaj pokrojone w plastry buraki.

Zagotuj litr wody z solą, cukrem i przyprawami. Dodaj olej i ocet i zdejmij marynatę z ognia.

Ułóż kapustę i buraki w sterylnych słoikach, zalej marynatą i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy