Pomidory w puszkach to obowiązkowy skręt dla wielu gospodyń domowych. Możesz przygotować pomidory na zimę na różne sposoby. Dzisiaj podzielę się przepisem na pomidory w puszkach z cebulą. Pomidory są lekko słodkie, a cebula smaczna i chrupiąca.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, obierz cebulę i pokrój w grube pierścienie.
W wysterylizowanych słoikach umieść goździki i część cebuli. Napełnij słoiki do góry pomidorami, naprzemiennie z krążkami cebuli.
Zagotuj wodę i zalej pomidory w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut do podgrzania.
Wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj sól i cukier, zagotuj. Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Zalej pomidory wrzącą marynatą. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.