dżem nektarynowy bez sterylizacji

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z nektarynek bez sterylizacji
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Oddzielną sezonową ucztą jest dżem z nektarynek. Kilka słoików zebranych latem z pewnością nie zniknie w środku zimy. Możesz to zrobić na różne sposoby. Mam przepis w skarbonce i opcję bez sterylizacji. Mówię więcej!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj nektaryny losowo i przykryj cukrem. Pozostaw na kilka godzin, a następnie lekko zetrzyj tłuczkiem.

Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez około 30 minut na małym ogniu, usuwając pianę.

Opcjonalnie-zmiel blenderem. I gotuj dżem przez kolejne 15 minut.

Zwiń go w oparzone wrzącą wodą słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy