półfabrykaty na zimę
26.05.2023
sos do mięsa z czerwonej porzeczki z czosnkiem
30 min
2 puszki po 0,3 l
Uwielbiam pyszne połączenie mięsa z sosami jagodowymi. Dlatego staram się co sezon wykorzystywać zbiory jagód nie tylko do dżemów-dżemów-kompotów, ale także zamykać kilka słoików pikantnych pikantnych sosów. Dziś przygotujemy sos z czerwonej porzeczki.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1,5 kg
- czosnek - 1 Głowa
- Chili - 1/2 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy (mieszanka papryki) – 1/2 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 1/2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, usuń z gałązek, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka. Przełóż lekko wysuszone jagody przez maszynę do mięsa.
Przetrzyj masę porzeczkową przez sito, aby pozbyć się pestek.
Do soku porzeczkowego dodaj posiekany czosnek, sól, cukier i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Wlej sos porzeczkowy do małych sterylnych słoików i sterylizuj w łaźni wodnej. Słoiki są hermetycznie zamknięte, schłodzone i przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu (można je również przechowywać w lodówce).
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy