Kwaśne borówki brusznicy o jasnym smaku i aromacie doskonale komponują się z jabłkami w każdym kęsie. Taki dżem jest pełnoprawnym niezależnym deserem i dodatkiem do innych potraw oraz nadzieniem do ciast, ciast lub naleśników.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- borówka brusznica - 1 kg
- cukier - 1.2 kg
- woda - 200 ml
- rozmaryn - 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj jabłka, dodaj borówki brusznicy, a następnie dodaj cukier i wodę.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 5 minut.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć, gotuj przez kolejne 5 minut i ponownie ostudź.
Dodaj rozmaryn, gotuj dżem przez kolejne 5 minut, usuń zioła i wlej dżem do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy