Pikantna przyprawa jest bardzo popularna na całym świecie. Można go kupić w dowolnym sklepie lub przygotować samodzielnie. Opowiadam przepis na adżiki z pomidorów z czosnkiem i pieprzem bez octu. Zamknij go w małych słoikach i przechowuj w piwnicy.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 150 g
- ostra czerwona papryka - 200 g
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj i zmiel warzywa w blenderze.
Dodaj cukier, sól i dobrze wymieszaj. Przykryj i odłóż na bok na 1 godzinę.
Na małym ogniu zagotuj Adjikę, dodaj kozieradkę i gotuj przez 10 minut.
Ułóż w czystych, suchych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy