Możesz konserwować brzoskwinie na różne sposoby-w postaci kompotu, dżemu, w syropie, jak chcesz. Dzisiaj podzielę się klasycznym przepisem na brzoskwinie w puszkach bez pestek. Są one szczególnie wygodne do pieczenia lub innych deserów.
Składniki
- brzoskwinie - 1 kg
- woda - 1 L
- cukier - 300 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej brzoskwinie wrzącą wodą przez minutę. Obierz.
Przetnij je na pół i usuń pestki.
Umieść brzoskwinie szczelnie w czystych, suchych słoikach.
Zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut pod pokrywkami.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i kwas cytrynowy.
Ponownie zagotuj i polej brzoskwinie.
Zwiń je na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy