dania główne 02.02.2022

skrzydełka z kurczaka & 171; Buffalo&187; w piekarniku

50 min
6 porcji
Skrzydełka z kurczaka Buffalo w piekarniku
grinchh, stock.adobe.com
0

Według jednej wersji skrzydełka Buffalo zostały po raz pierwszy ugotowane w 1964 roku. Z czasem danie zyskało niesamowitą popularność. Zaczęto go podawać nie tylko jako przystawkę, ale także jako danie główne. Mówię prosty przepis.

Składniki

dla skrzydełek:
do sosu:
  • sos chili - 2 art.
  • sos pomidorowy - 2 art.
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło - 50 g
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • brązowy cukier - 2 art.
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.

Umieść skrzydełka w ciasnym worku, dodaj proszek do pieczenia, sól i mielony pieprz. Zawiąż torbę i dobrze wstrząśnij.

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, ułóż skrzydełka i piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Na małej patelni roztop masło, dodaj brązowy cukier, sól i wymieszaj. Kryształy powinny całkowicie się rozpuścić.

Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, oba sosy, zmielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.

Ułóż gotowe skrzydełka na talerzu i obficie polej sosem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy