Według jednej wersji skrzydełka Buffalo zostały po raz pierwszy ugotowane w 1964 roku. Z czasem danie zyskało niesamowitą popularność. Zaczęto go podawać nie tylko jako przystawkę, ale także jako danie główne. Mówię prosty przepis.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 1 kg
- proszek do pieczenia ciasta - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- sos chili - 2 art.
- sos pomidorowy - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 50 g
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- brązowy cukier - 2 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.
Umieść skrzydełka w ciasnym worku, dodaj proszek do pieczenia, sól i mielony pieprz. Zawiąż torbę i dobrze wstrząśnij.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, ułóż skrzydełka i piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Na małej patelni roztop masło, dodaj brązowy cukier, sól i wymieszaj. Kryształy powinny całkowicie się rozpuścić.
Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, oba sosy, zmielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.
Ułóż gotowe skrzydełka na talerzu i obficie polej sosem.