Okazuje się, że uszy wieprzowe zawierają dużo kolagenu, co oznacza, że potrawy z nich są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. W takim razie przygotujmy dziś ulubione uszy wieprzowe po koreańsku. Aby uzyskać więcej pikanterii, możesz dodać ostrą paprykę lub korzeń imbiru.
Składniki
- uszy wieprzowe - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- szczypiorek - kilka łodyg
- Sezam - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- ocet - 2 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj uszy gorącą wodą, osusz i dokładnie przypal flamberem.
Zeskrob powierzchnię nożem, zwracając szczególną uwagę na trudno dostępne miejsca.
Opłucz uszy gorącą wodą i przenieś do głębokiego garnka. Gotuj przez 2-2, 5 godziny.
Wyjmij uszy z wody, połóż na talerzu i ostudź.
Pokrój uszy w paski i włóż do miski.
Posyp cukrem, solą, przyprawami i polej gorącym olejem. Wymieszaj, przykryj i odłóż na bok na 10 minut.
Dodaj czosnek, ocet, sos sojowy, sezam i drobno posiekaną zieloną cebulę, przepuszczoną przez prasę.
Przykryj przekąskę pokrywką i wstaw do lodówki na 4-5 godzin.