Mówię Ci, jak gotować pyszne klopsiki w tym samym sosie z koncentratem pomidorowym i kwaśną śmietaną. Aby nie był zbyt kwaśny, ważne jest, aby zachować proporcje. Wszystkie te sekrety z pewnością podzielę się dalej!
Składniki
- mięso mielone - 400 g
- ryż - 0,5 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Pasta pomidorowa - 1 art.
- śmietana - 1 art.
- mąka - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż do połowy ugotowany, zetrzyj marchewki na drobnej tarce i dodaj je do mięsa mielonego.
Dodaj tam jajko i przyprawy, dokładnie ugniataj i uformuj małe klopsiki.
Obtocz je w łyżce mąki i lekko podsmaż na złoty kolor.
Połącz koncentrat pomidorowy, śmietanę i pozostałą mąkę. Wlej szklankę wody i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka.
Napełnij klopsiki sosem i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby dopraw jeszcze raz.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy