Olejki słyną z pachnącego leśnego aromatu i aby go zachować, lepiej gotować je na zimę bez octu. Właśnie taki przepis wam dzisiaj opowiem. Solone masło to pyszny kęs, który będzie odpowiedni na każdym stole!
Składniki
- Maślanka - 2 kg
- Olej roślinny - 80 ml
- Goździk - 2 Bud
- ziele angielskie - 3 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- sól - 120 g
- woda - 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Masło, przygotuj, wyczyść i dokładnie spłucz.
Złóż na patelnię, dodaj wodę, połowę soli i gotuj przez 20 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw na 3-5 minut.
Wymieszaj masło z przyprawami, olejem i pozostałą solą.
Złożyć w wysterylizowane słoiki, szczelnie zamknąć pokrywkami i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy