Chcesz, aby Klasyczne gołąbki smakowały jeszcze lepiej? Ugotuj je z mielonym indykiem! Dietetyczne mięso nadaje potrawie nutę wyrafinowania. Nie musisz długo gotować takich gołąbków-dosłownie 40-45 minut i możesz je zebrać na stole!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- bulion mięsny - 800 ml
- sok pomidorowy - 1 szkło
- ziele angielskie - 2 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- mielony Indyk - 350 g
- okrągły ryż - 150 g
- cebula - 2 kawałki
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- kolendra - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wytnij łodygę i umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.
Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i wyjmuj gotowe liście widelcem. Kontynuuj, aż zabraknie odpowiednich liści.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż marchewki z cebulą na złoty kolor.
Weź część smażenia do nadzienia, dodaj sok pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy do reszty. Gotuj przez 10 minut.
W głębokiej misce połącz mięso mielone, ryż, jajko, smażenie, sól, kolendrę i zmielony czarny pieprz. Dobrze zagnieść masę rękami.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń go w luźną kopertę. Powtórz z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, ułóż luźnymi rzędami kapusty na wierzchu.
Wlej wrzący bulion, smaż pomidory, sól i gotuj przez 45 minut pod pokrywką.