Sekretem idealnego dżemu jabłkowego w plasterkach jest wysokiej jakości krojenie jabłek. Pokrój owoce razem ze skórką w te same plasterki i nigdy nie mieszaj różnych odmian jabłek w jednym kęsie! Pachnący bursztynowy dżem jabłkowy to raj dla słodyczy.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- cukier - 700 g
- woda - 150 ml
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz usuń rdzenie i pokrój w równe plasterki.
Na patelni połącz wodę i cukier, dodaj sok z cytryny i mieszając podgrzej syrop na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Pokrojone jabłka włożyć do syropu, delikatnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Pozwól jabłkom moczyć się w słodkim syropie przez kilka godzin. Powtórz procedurę 2-3 razy.
Po raz ostatni włóż dżem do ognia i gotuj z minimalnym ciepłem, aż będzie piękny bursztynowy kolor, 30-40 minut.
Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych sterylnych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj bursztynowy dżem jabłkowy w temperaturze pokojowej.