Miękki dżem z pigwy to opcja, którą każdy pokocha. Pachnący dżem będzie chciał jeść tylko łyżką. Nie zauważysz, jak stanie się Twoim ulubionym. Przygotuj pigwę na zimę w tej odmianie.
Składniki
- pigwa - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 4 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj pigwę. Dobrze opłucz owoce, odetnij skórę. Podziel na 4 części, usuń środek i pokrój na kawałki.
Napełnij pigwę wodą i zagotuj. Gotuj przez 20 minut, aby owoce stały się miękkie.
Dodaj cukier do pigwy, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut. Wyłącz dżem i pozostaw go na jeden dzień.
Gotuj dżem 4 razy, zagotuj i wyłącz. Po 5 godzinach powtarzamy ponownie.
Ostatni raz gotujemy dżem przez 15 minut, wlewamy do słoików i zwijamy. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy