Jesienią na półkach pojawia się Dynia. Trudno przecenić jego zalety. Pamiętaj, aby zrobić zapasy warzyw słonecznych na zimę. Na przykład ugotuj dżem dyniowy z cytryną i jabłkami. Szczegóły podaję dalej w przepisie.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię na kawałki i umieść w głębokim rondlu.
Dodaj wodę, połowę cukru i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Sparzyć cytryny wrzącą wodą, obrać ze skórki, białe folie i drobno posiekać.
Umieść pokruszone cytryny na patelni z dynią i gotuj przez 5 minut.
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i posiekaj.
W rondelku z dynią Wrzuć plasterki jabłka i pozostały cukier. Gotuj wszystko razem przez 5 minut, zdejmij z ognia i odłóż na bok na 1 godzinę.
Ponownie zagotuj masę, gotuj przez 10 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy