Jeśli nigdy nie próbowałeś słonej tarniny, wiele przegapiłeś. Spodoba się nie tylko miłośnikom kulinarnych ciekawostek, ale także tym, którzy kochają coś nowego. Złap szczegółowy przepis krok po kroku, jak go prawidłowo ugotować.
Składniki
dla tarniny:
- turn - 2.5 kg
- sól - 5 art.
- woda - 1.2 l
- Olej roślinny - 1 L
- Goździk - 4 Bud
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 6 groszek
do przygotowania:
- woda - 1.5 L
- Sol - 65 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj 1.5 L wody i 65 g soli i wlej tarninę na 45 minut. Spuść tę wodę.
Zagotuj 1,2 l wody, dodaj 5 łyżek soli i resztę przypraw i gotuj przez kilka minut.
Włóż tarninę do sterylnych słoików, napełnij ją solanką i zawiąż je złożoną gazą lub lnianymi serwetkami.
Pozostaw obrabiany przedmiot na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
Wstaw do lodówki na 10-12 dni.
Opłucz tarninę i włóż z powrotem do słoików.
Napełnij olejem, przykryj pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy