Oprócz standardowych marynat na zimę zdecydowanie powinieneś zaopatrzyć się w gotowe zupy. Przydają się, gdy nie ma czasu na przygotowanie obiadu. Moja rodzina uwielbia mieszankę ogórków. Gotuję go bez octu i dobrze trzyma się przez całą zimę.
Składniki
- kapusta - 1 kg
- ogórki - 500 g
- marchew - 300 g
- cebula - 300 g
- Olej roślinny - 60 ml
- Pasta pomidorowa - 50 G
- czarny pieprz - 6 groszek
- cukier - 1 art.
- Sol - 2 art.
- woda - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kapustę, ogórki i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki.
Smaż cebulę z marchewką na oleju przez 5 minut.
Dodaj kapustę, ogórki, czarny pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Połącz wodę, koncentrat pomidorowy, cukier i sól.
Wlej do garnka z warzywami i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Rozłóż mieszankę w słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy