półfabrykaty na zimę
23.01.2023
kompot & 171; Mojito&187; z agrestu z cytryną i miętą na zimę
40 min
12 porcji
Spróbuj ugotować pyszny kompot agrestowy Mojito z cytryną i miętą na zimę. Jagody nadają napojowi lekką cierpkość, a cytrusy i mięta — ten sam, niepowtarzalny aromat. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, oczyść suche ogony i dokładnie spłucz.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i pokroić w plasterki.
Opłucz i posiekaj gałązki mięty.
W czystych słoikach umieść jagody agrestu, cytrynę i miętę.
Wlej wrzącą wodę, przykryj i odłóż na bok, aż całkowicie ostygnie.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 3 minuty.
Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy