Uwielbiasz zupę grochową? A co z przygotowaniem kilku takich słoików na zimę? Wymaga to trochę czasu i cierpliwości, ale poza tym wcale nie jest trudne. A dla bezpieczeństwa wystarczy dokładnie wysterylizować słoiki i dodać ocet.
Składniki
- groszek - 200 g
- papryka - 300 g
- marchew - 200 g
- cebula - 200 g
- ziele angielskie - 9 groszek
- cukier - 3 art.
- sól - 3 art.
- woda - 1 L
- ocet - 40 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz groszek przez noc, zalej litrem czystej wody i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Zetrzyj marchewki, posiekaj cebulę i paprykę i smaż wszystko do miękkości.
Wyślij warzywa i wszystkie przyprawy do groszku i gotuj przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet i zwiń zupę grochową do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy