Nie bez powodu natura zabarwiła te jagody jednym kolorem. Ich smak i aromat łączą się idealnie! Chcesz się o tym przekonać z własnego doświadczenia? Ugotuj kompot z czerwonej porzeczki i malin! Proponuję użyć mojego ulubionego przepisu.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- Malina - 500 g
- cukier - 400 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Maliny i czerwone porzeczki opłucz pod bieżącą wodą.
Włóż jagody do słoików, wypełniając nie więcej niż połowę i zalej wrzącą wodą do góry. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.
Wlej wrzący syrop do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy