Pyszna i pikantna Adjika jest uzyskiwana nie tylko z warzyw i owoców, ale także z jagód. Szczególnie dobrze nadaje się do tego celu cierpka aronia o niepowtarzalnym smaku. Najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach. Lub możesz najpierw zostawić go w zamrażarce na kilka godzin.
Składniki
- Aronia - 1 kg
- czosnek - 1 Głowa
- cynamon - 1 łyżeczka
- sól - 2 art.
- mielona czerwona papryka - 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 art.
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- ocet - 3 art.
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- cukier - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż aronię, czosnek i paprykę przez maszynkę do mięsa.
Dodaj sól, cukier i wszystkie przyprawy.
Wlej ocet, włóż Adjikę do sterylnych słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy