półfabrykaty na zimę
13.05.2023
solanka z pieczarkami i kapustą na zimę w słoikach
1 godz. 30 min.
8 porcji
Uwielbiasz mieszankę, ale nie lubisz spędzać dużo czasu na jej gotowaniu? W takim przypadku chcę podzielić się z Tobą sprawdzonym przepisem, który znacznie uprości Ci życie. To przygotowanie na zimę - najbardziej klasyczne, w słoikach, z kapustą i pieczarkami.
Składniki
- kapusta - 3 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- pieczarki - 1.5 kg
- ocet - 0.25 szklanki
- Olej roślinny - 250 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 0.5 szklanki
- sos pomidorowy - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki i pokrój pieczarki.
Dodaj sól, cukier, sos pomidorowy i olej.
Gotuj wszystko razem przez godzinę na małym ogniu. 10 minut przed końcem wlej ocet.
Rzuć mieszankę do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy