półfabrykaty na zimę
20.04.2023
dżem z dyni z pomarańczą i cytryną przez maszynę do mięsa
25 min
5 porcji
Czy Twoje gospodarstwo domowe nie lubi dyni? Jest świetny sposób, aby zmienić zdanie na temat tego warzywa. Zrób dżem z dyni z pomarańczą i cytryną, przepuszczając wszystko przez maszynę do mięsa. Jasny aromat i słodko-kwaśny smak nie pozostawi nikogo obojętnym.
Składniki
- Dynia (miazga) – 1 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cytryna - 500 g
- cukier - 1,5 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cytrusy opłucz wrzącą wodą, obierz i podziel na kliny.
Przełóż miąższ dyni, pomarańcze i cytryny przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem, przykryj i odłóż na bok na 3 godziny.
Gotuj na małym ogniu przez 10 minut i zamknij w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy