SOS winogronowy do mięsa na zimę

40 min
12 porcji
SOS winogronowy do mięsa na zimę
mescioglu, stock.adobe.com
0

Na święta Nowego Roku często piecze się mięso. Do takich potraw należy podawać sos winogronowy. Ugotuj go jesienią i zwiń. Zimą będzie parzony i będzie jeszcze smaczniejszy! Polecam używać do tego małych słoików lub butelek.

Składniki

  • Winogrona - 2 kg
  • ocet jabłkowy - 150 ml
  • imbir - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier (bez zjeżdżalni) – 1 art.
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń winogrona ze szczotek i dokładnie spłucz.

Napełnij jagody wodą i gotuj przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka, ostudź i przetrzyj przez sito.

Wymieszaj powstałą masę z wodą, cukrem, solą i przyprawami. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu, często mieszając.

Dodaj ocet, wymieszaj i natychmiast wlej do przygotowanego pojemnika. Zamknij szczelnie pokrywkami i po dniu przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy