Na święta Nowego Roku często piecze się mięso. Do takich potraw należy podawać sos winogronowy. Ugotuj go jesienią i zwiń. Zimą będzie parzony i będzie jeszcze smaczniejszy! Polecam używać do tego małych słoików lub butelek.
Składniki
- Winogrona - 2 kg
- ocet jabłkowy - 150 ml
- imbir - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń winogrona ze szczotek i dokładnie spłucz.
Napełnij jagody wodą i gotuj przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka, ostudź i przetrzyj przez sito.
Wymieszaj powstałą masę z wodą, cukrem, solą i przyprawami. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu, często mieszając.
Dodaj ocet, wymieszaj i natychmiast wlej do przygotowanego pojemnika. Zamknij szczelnie pokrywkami i po dniu przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy