buraki ze szczawiem na zimę

20 min
6 porcji
Buraki ze szczawiem na zimę
Petra, stock.adobe.com
0

Uprawiasz buraki w kraju? Następnie skorzystaj z tego przepisu! Buraki ze szczawiem to uniwersalna konserwacja. Może być podawany jako sałatka, używany jako nadzienie do ciast i dodawany do zup.

Składniki

  • buraki - 1 kg
  • szczaw - 500 g
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 50 g
  • sól - 25 g
  • woda (oczyszczona) – 1,2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj wierzchołki buraków i szczaw, posiekaj.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, liść laurowy i gotuj przez 2 minuty.

Dodaj wierzchołki, kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Dodaj szczaw i gotuj przez kolejne 2 minuty.

Rozłóż w wysterylizowanych słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy