Często uzupełniam zwykłe przepisy egzotycznymi dodatkami. W większości przypadków rodzi się nowe kulinarne arcydzieło. W wyniku jednego z takich eksperymentów powstał przepis na dżem z tarniny z pomarańczami. Proponuję spróbować!
Składniki
- turn - 2 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 1,5 kg
- woda - 250 ml
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój Tarninę na pół, obierz, posiekaj.
Obierz i drobno posiekaj pomarańcze.
Połącz oba półfabrykaty na patelni o odpowiedniej wielkości.
Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 1 godzinę.
Dodaj wodę, gotuj przez 15 minut i odłóż na bok na 1 godzinę.
Ponownie zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy