Bogaty i złożony smak dżemu figowego z orzechami jest jego główną cechą. Ale czasami chcesz dodać trochę bardziej znanych nut. A potem na ratunek przyjdzie klasyczne rozwiązanie dla półfabrykatów-cytryna. Mówię Ci, jak to dodać.
Składniki
- figi - 2 kg
- orzechy włoskie - 200 g
- cytryna - 2 kawałki
- cukier - 1.5 kg
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz figi, wykonaj nacięcia, przykryj cukrem i pozostaw na 2 godziny.
Wlej wodę, zagotuj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć. Dodaj posiekane orzechy i losowo posiekane cytryny.
Ponownie zagotuj, gotuj dżem przez kolejne 15 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy