Chcesz nauczyć się robić prawdziwą marmoladę? To nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Wypróbuj przynajmniej ten przepis na marmoladę jabłkową. Można go podawać od razu lub przechowywać do 3 miesięcy w szczelnie zamkniętych słoikach.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń rdzeń i drobno posiekaj.
Złóż przedmiot na patelnię, dodaj 400 ml wody i gotuj przez 15 minut.
Przetrzyj miękkie owoce przez sito, aby pozbyć się skórki.
Dodaj kwas cytrynowy, 900 g cukru i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Agar-agar wymieszać ze 100 ml ciepłej wody i odstawić na 10 minut.
Dodaj półfabrykat agarowo-agarowy do garnka z musem jabłkowym i gotuj przez kolejne 5 minut.
Rozłóż gorącą masę w przygotowanych foremkach i umieść w chłodnym miejscu na 4 godziny.
Wyjmij gotową marmoladę z foremek, pokrój i zwiń w pozostały cukier. Złożyć marmoladę do czystych, suchych słoików i szczelnie przykryć pokrywkami.