Jakoś w wyniku kolejnych eksperymentów kulinarnych odkryłem nowy przepis. Ogórki kiszone z bazylią to apetyczny preparat, który doskonale równoważy smaki i aromaty. Otwórz słoik pikli i opamiętaj się tylko wtedy, gdy pojawi się jego spód.
Składniki
- ogórki - 4 kg
- czosnek - 100 g
- bazylia - 100 g
- ocet jabłkowy - 150 ml
- cukier - 120 g
- sól - 120 g
- woda (oczyszczona) – 3,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść gałązki bazylii i obrane ząbki czosnku w słoikach.
Szczelnie ułóż przygotowane ogórki.
Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj ocet, zdejmij z ognia i wlej do słoików.
Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy