adjika z czerwonej śliwki wiśniowej na zimę

55 min
12 porcje
Adżika z czerwonej śliwki wiśniowej na zimę
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Przepis spodoba się miłośnikom ostrych sosów. Adjika z czerwonej śliwki wiśniowej doskonale uzupełnia dania z mięsa, ryb, fasoli i warzyw. Postępuj zgodnie z instrukcjami, przestrzegaj proporcji, a otrzymasz doskonałe przygotowanie na zimę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwka wiśniowa opłucz, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.

Odcedź, przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć drewnianej łyżki lub moździerza.

Drobno posiekaj pietruszkę, miętę, obrany czosnek i ostrą paprykę.

Na patelni z puree ze śliwki wiśniowej dodaj przyprawy, pokruszone półfabrykaty, sól i cukier.

Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Przywróć patelnię do ognia i gotuj przez kolejne 30 minut.

Rozłóż Adjikę w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i przykryj ciepłym kocem na 2 dni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy