Przepis spodoba się miłośnikom ostrych sosów. Adjika z czerwonej śliwki wiśniowej doskonale uzupełnia dania z mięsa, ryb, fasoli i warzyw. Postępuj zgodnie z instrukcjami, przestrzegaj proporcji, a otrzymasz doskonałe przygotowanie na zimę.
Składniki
- śliwka wiśniowa (czerwony) – 2 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 1 Głowa
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- majeranek - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 szkło
- sól - 1 art.
- mięta - 1 gałązka
- pietruszka - 10 g
- woda - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwka wiśniowa opłucz, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.
Odcedź, przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć drewnianej łyżki lub moździerza.
Drobno posiekaj pietruszkę, miętę, obrany czosnek i ostrą paprykę.
Na patelni z puree ze śliwki wiśniowej dodaj przyprawy, pokruszone półfabrykaty, sól i cukier.
Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Przywróć patelnię do ognia i gotuj przez kolejne 30 minut.
Rozłóż Adjikę w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i przykryj ciepłym kocem na 2 dni.