Marynowane grzyby leśne-ekskluzywne przygotowanie i dekoracja każdego świątecznego stołu. Dziś powiem ci przepis na pyszne marynowane grzyby miodowe z czosnkiem. Podawaj grzyby na stole z aromatycznym olejem roślinnym, cebulą i świeżymi ziołami.
Składniki
- grzyby miodowe - 1 kg
- czosnek - 20 g
- liść laurowy - 1 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
- Goździk - 5 szt.
- woda - 1 l
- ocet (9%) – 100 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj olej, oczyść z piasku i gruzu leśnego, kilkakrotnie spłucz pod bieżącą wodą.
Gotuj grzyby na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu, usuwając pianę. Następnie wrzuć gotowe grzyby do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.
Przygotuj marynatę: w 1 litrze wody dodaj sól, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki, czosnek obrany i pokrojony w plasterki, wprowadź ocet. Wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu.
We wrzącej marynacie umieść gotowane grzyby miodowe i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut po ugotowaniu.
Za pomocą łyżki cedzakowej napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki gorącymi grzybami i zalej wrzącą marynatą do górnej części słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i schłodzić w temperaturze pokojowej. Schłodzone marynowane grzyby miodowe przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.