marynowane grzyby miodowe z octem i czosnkiem

40 min
6 porcji
Marynowane grzyby miodowe z octem i czosnkiem
Artem Shadrin, stock.adobe.com
0

Marynowane grzyby leśne-ekskluzywne przygotowanie i dekoracja każdego świątecznego stołu. Dziś powiem ci przepis na pyszne marynowane grzyby miodowe z czosnkiem. Podawaj grzyby na stole z aromatycznym olejem roślinnym, cebulą i świeżymi ziołami.

Składniki

  • grzyby miodowe - 1 kg
  • czosnek - 20 g
  • liść laurowy - 1 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
  • Goździk - 5 szt.
  • woda - 1 l
  • ocet (9%) – 100 ml
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj olej, oczyść z piasku i gruzu leśnego, kilkakrotnie spłucz pod bieżącą wodą.

Gotuj grzyby na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu, usuwając pianę. Następnie wrzuć gotowe grzyby do durszlaka i ponownie spłucz pod bieżącą wodą.

Przygotuj marynatę: w 1 litrze wody dodaj sól, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki, czosnek obrany i pokrojony w plasterki, wprowadź ocet. Wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu.

We wrzącej marynacie umieść gotowane grzyby miodowe i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut po ugotowaniu.

Za pomocą łyżki cedzakowej napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki gorącymi grzybami i zalej wrzącą marynatą do górnej części słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i schłodzić w temperaturze pokojowej. Schłodzone marynowane grzyby miodowe przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy