Wielu kupuje słony zapach i nawet nie wie, że świeże ryby można bardzo smacznie upiec z warzywami. Dla mnie to też kiedyś było wielkim odkryciem. Od tego czasu przy każdej okazji przygotowuję to proste i smaczne danie!
Składniki
- pachnie - 400 g
- ziemniaki - 300 g
- marchew - 2 kawałki
- tymianek - 3 gałązki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- koper włoski (nasiona) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń smelt z łusek, wypatrosz, spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój marchewki w Krótkie Kostki. Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.
Posyp zapach solą, zmielonym czarnym pieprzem i koprem włoskim. Delikatnie rozprowadź przyprawy rękami na całej powierzchni.
Włóż ziemniaki i marchewkę do miski, sól, pieprz, dodaj olej i wymieszaj.
Włóż ziemniaki i marchewkę do natłuszczonej formy.
Rozłóż smelt na wierzchu. Umieść kilka kostek ziemniaków w brzuchu każdego z nich.
Przykryj folią i wyślij na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 7-10 minut. Posyp gotowe danie gałązkami tymianku.