Uwielbiam próbować niezwykłych przepisów i eksperymentować. Z tego powodu kiedyś zrobiłam gulasz warzywny z dynią i soczewicą. Okazało się bardzo łatwe, smaczne i proste!
Składniki
- Dynia - 400 g
- ziemniaki - 300 g
- zielona soczewica - 150 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- pomidory - 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- pasta pomidorowa - 2 art.
- oliwa z oliwek - 50 ml
- czarny pieprz - 3 groszek
- papryka (mielona) – 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- pietruszka - 3 gałązki
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Obierz cebulę i posiekaj, pokrój marchewki i pomidory na małe kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, marchewkę, mieloną paprykę i smaż na złoty kolor.
Dodaj ziemniaki, dynię, czarny pieprz i koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą. Dusić przez 20 minut pod przykryciem.
Dodaj pomidory, umytą soczewicę, przykryj i gotuj przez kolejne pół godziny.
Posolić gotowe danie, posypać posiekanym czosnkiem i pozostawić pod przykryciem na 15 minut.
Ułóż na talerzach i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy