Najczęściej dzieci odmawiają mięso i zmuszanie ich do zjedzenia przynajmniej kawałka jest bardzo trudne. Ale jest wyjście-soczyste klopsiki z delikatnego mielonego indyka. Zwykle gotuję je w sosie śmietanowym i dodaję trochę pieczarek.
Składniki
- mielony Indyk - 500 g
- cebula - 1 rzecz
- pieczarki - 200 g
- mąka - 1 art.
- biały chleb - 50 g
- mleko - 100 ml
- śmietana - 200 g
- masło - 60 g
- papryka (mielona) – 0,5 łyżeczka
- tymianek - 3 gałązki
- sól - do smaku
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i posiekaj.
Chleb połamać na małe kawałki i moczyć w ciepłym mleku przez 10 minut.
Umyj pieczarki i drobno posiekaj.
Połącz mięso mielone, cebulę, sól i lekko wyciśnięty chleb.
Uformuj rękami małe okrągłe kulki.
Włóż klopsiki do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 15 minut.
Roztop masło na patelni, dodaj pieczarki i smaż na złoty kolor.
Dodaj 200 ml bulionu z patelni, sól i śmietanę zmieszaną z mąką.
Po 5 minutach włóż gotowane klopsiki na patelnię, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut na małym ogniu.
Wyłącz ogrzewanie, posyp zmieloną papryką, świeżym tymiankiem i pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut.