dania główne 22.01.2022

klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowym

50 min
6 porcji
Klopsiki z pieczarkami w sosie śmietanowym
FomaA, stock.adobe.com
0

Najczęściej dzieci odmawiają mięso i zmuszanie ich do zjedzenia przynajmniej kawałka jest bardzo trudne. Ale jest wyjście-soczyste klopsiki z delikatnego mielonego indyka. Zwykle gotuję je w sosie śmietanowym i dodaję trochę pieczarek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i posiekaj.

Chleb połamać na małe kawałki i moczyć w ciepłym mleku przez 10 minut.

Umyj pieczarki i drobno posiekaj.

Połącz mięso mielone, cebulę, sól i lekko wyciśnięty chleb.

Uformuj rękami małe okrągłe kulki.

Włóż klopsiki do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 15 minut.

Roztop masło na patelni, dodaj pieczarki i smaż na złoty kolor.

Dodaj 200 ml bulionu z patelni, sól i śmietanę zmieszaną z mąką.

Po 5 minutach włóż gotowane klopsiki na patelnię, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut na małym ogniu.

Wyłącz ogrzewanie, posyp zmieloną papryką, świeżym tymiankiem i pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy