Jeśli jesteś koneserem kuchni gruzińskiej, koniecznie wypróbuj ten przepis. Pyszne, umiarkowanie pikantne i soczyste skrzydełka są przygotowywane po prostu. Umieść je z przyprawami w rękawie i upiecz. Dostosuj stopień rumienia do swoich upodobań.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 1 kg
- cytryna - 1 rzecz
- czosnek (średni) – 2 głowice
- Olej roślinny - 2 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- Zira (mielona) – 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- papryka - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka z kurczaka, osusz i umieść w misce.
Pokrój czosnek w poprzek na dwie połówki.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki.
Wymieszaj skrzydełka, sól, przyprawy i olej.
Włóż skrzydełka do rękawa, dodaj czosnek i cytrynę. Zawiąż mocno i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Piecz skrzydełka przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Ostrożnie odetnij rękaw i zrumień skrzydła przez kolejne 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy