Ciecierzyca ma tylko jedną wadę-nie każdy wie, jak ją ugotować. Ale wiem dokładnie, jak sprawić, by ten proces był tak prosty i przyjemny, jak to tylko możliwe. Proponuję upiec go w ceramicznych garnkach z kurczakiem i aromatycznymi pomidorami!
Składniki
- ciecierzyca (gotowane) – 1 kg
- filet z kurczaka - 600 g
- rosół z kurczaka - 500 ml
- cebula - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- pasta pomidorowa - 2 łyżeczka
- masło - 50 g
- przyprawy i przyprawy - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paprykę na półpierścienie, kurczaka na średnie kawałki, a cebulę na mniejsze kawałki.
Przez kilka minut smaż kurczaka na dużym ogniu na mieszance dwóch olejów. Dodaj cebulę i paprykę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Ułóż ciecierzycę i kurczaka z warzywami w doniczkach, dodaj przyprawy.
Wymieszaj bulion z koncentratem pomidorowym i wlej do doniczek.
Piecz wszystko razem przez półtorej godziny w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy