Poke w domu okazuje się prawie gorszy niż to, co można zamówić w restauracji, ale za cenę znacznie tańszą. Smak świeżych ryb i świeżość warzyw to główna cecha poke.
Składniki
- łosoś - 100 g
- ogórki - 1 rzecz
- awokado - 1 rzecz
- ryż - 70 g
- woda - 140 ml
- ocet ryżowy - 1 art. l
- cukier - 1 CZ. l
- pomidory koktajlowe - 5 sztuk
- sos sojowy - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze opłucz ryż, zalej go wymaganą ilością wody i gotuj. Gdy ryż się ugotuje, dodaj ocet, cukier i sól do smaku.
Oddziel awokado od pestek i skórki, pokrój w kliny. Pokrój ogórek w paski, pomidory na pół.
Biorę lekko solonego łososia do poke. Pokrój rybę w drobną kostkę.
Zbierz poke. Połóż ryż na dnie talerza. Ułóż ryby, ogórek, awokado i pomidor warstwami na wierzchu. Polej sosem sojowym i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy