dania główne 22.01.2022

gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym i kwaśną śmietaną

1 godz. 20 min.
6 porcji
Gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym i śmietaną
0

Wiadomo, że kwaśna śmietana bardzo dobrze zmiękcza mięso. Spróbuj dodać go do gulaszu - nawet wołowina staje się delikatna i miękka. Przepis jest bardzo prosty, ugotuj i na pewno ci się spodoba!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, lekko osusz i pokrój.

Gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz i pokrój marchewki i cebulę, jak chcesz.

Gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj wołowinę i smaż na złoty kolor.

Gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.

Gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wymieszaj koncentrat pomidorowy ze śmietaną, mąką i ciepłą wodą.

Gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Wlej powstałą mieszaninę do kotła, dodaj liść laurowy, czarną i pachnącą paprykę zmieloną w moździerzu. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut na małym ogniu.

Gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Dodaj sól i zmieloną paprykę przed wyłączeniem.

Gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy