dania główne
22.01.2022
gulasz wołowy z koncentratem pomidorowym i kwaśną śmietaną
1 godz. 20 min.
6 porcji
Wiadomo, że kwaśna śmietana bardzo dobrze zmiękcza mięso. Spróbuj dodać go do gulaszu - nawet wołowina staje się delikatna i miękka. Przepis jest bardzo prosty, ugotuj i na pewno ci się spodoba!
Składniki
- wołowina (polędwica) – 800 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- mąka - 2 art.
- śmietana - 150 g
- Pasta pomidorowa - 3 art.
- Olej roślinny - 30 ml
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- papryka (mielona) – 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, lekko osusz i pokrój.
Obierz i pokrój marchewki i cebulę, jak chcesz.
W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj wołowinę i smaż na złoty kolor.
Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy ze śmietaną, mąką i ciepłą wodą.
Wlej powstałą mieszaninę do kotła, dodaj liść laurowy, czarną i pachnącą paprykę zmieloną w moździerzu. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut na małym ogniu.
Dodaj sól i zmieloną paprykę przed wyłączeniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy