Carbonara to popularne włoskie danie, które jest dość kaloryczne, ale bardzo smaczne. Do gotowania możesz użyć mostka lub boczku. Do nalewania możesz wziąć parmezan lub zastąpić go innym serem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spaghetti ugotuj nieco wcześniej w osolonej wodzie. Pokrój boczek w cienkie paski lub kostki. Drobno posiekaj obrane ząbki czosnku.
Na rozgrzaną patelnię włożyć boczek i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut.
Wyślij kilka żółtek do miski i wlej śmietanę. Wrzuć szczyptę soli.
Dodaj starty cheddar i wymieszaj.
Wyślij spaghetti na patelnię i wymieszaj, odczekaj kilka minut.
Wlej nadzienie na patelnię, szybko wszystko wymieszaj i wyłącz ogrzewanie. Pozostaw makaron pod przykryciem na 5 minut.
Podawaj carbonarę na gorąco, aby sos nie miał czasu na zestalenie. A liście bazylii sprawią, że danie będzie bardziej aromatyczne!