dania główne 22.01.2022

makaron carbonara z boczkiem i śmietaną

25 min
3 porcje
Makaron carbonara z boczkiem i śmietaną
0

Carbonara to popularne włoskie danie, które jest dość kaloryczne, ale bardzo smaczne. Do gotowania możesz użyć mostka lub boczku. Do nalewania możesz wziąć parmezan lub zastąpić go innym serem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Spaghetti ugotuj nieco wcześniej w osolonej wodzie. Pokrój boczek w cienkie paski lub kostki. Drobno posiekaj obrane ząbki czosnku.

Makaron carbonara z boczkiem i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Na rozgrzaną patelnię włożyć boczek i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut.

Makaron carbonara z boczkiem i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wyślij kilka żółtek do miski i wlej śmietanę. Wrzuć szczyptę soli.

Makaron carbonara z boczkiem i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj starty cheddar i wymieszaj.

Makaron carbonara z boczkiem i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wyślij spaghetti na patelnię i wymieszaj, odczekaj kilka minut.

Makaron carbonara z boczkiem i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Wlej nadzienie na patelnię, szybko wszystko wymieszaj i wyłącz ogrzewanie. Pozostaw makaron pod przykryciem na 5 minut.

Makaron carbonara z boczkiem i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Podawaj carbonarę na gorąco, aby sos nie miał czasu na zestalenie. A liście bazylii sprawią, że danie będzie bardziej aromatyczne!

Makaron carbonara z boczkiem i śmietaną: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy