Zimą zawsze chcesz obfitego jedzenia. Świetną opcją byłby gulasz jagnięcy z ziemniakami. Na koniec dodaję również zielony groszek. Możesz użyć puszki lub mrożonej. Najważniejsze, aby nie gotować go przez długi czas, w przeciwnym razie zamieni się w owsiankę.
Składniki
- Baranina (osheek) – 600 g
- ziemniaki - 400 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- zielony groszek (puszka) – 150 g
- mąka - 2 art.
- Olej roślinny - 30 ml
- sos pomidorowy - 3 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- kminek - 0,5 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jagnięcinę, osusz i pokrój w drobną kostkę.
W głębokim kotle rozgrzej olej roślinny. Podsmaż jagnięcinę na złoty kolor.
Dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 4-5 minut.
Dodaj ziemniaki, liście laurowe, kminek i mieszankę groszku. Gotuj wszystko razem przez 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej ciepłą wodę zmieszaną z sosem pomidorowym i mąką. Gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
Dodaj zielony groszek, sól i po 10 minutach wyłącz.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy