
Czy wiesz, że pierwotnie kotlet nazywał się kawałkiem grillowanego mięsa na kości żeberkowej? Z biegiem lat przepis stał się popularny i bardzo się zmienił. Teraz kotlety są przygotowywane z różnych produktów. Dziś oferuję świetny przepis z semoliną.
Składniki
- mięso mielone - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- Manka - 3 art.
- mleko (ciepły) – 3 art.
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 60 ml
- Zieleń (do dekoracji) – kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Rozgrzej 1 łyżkę na patelni. l olej roślinny, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Połącz mięso mielone, smażenie, jajko, sól, mielony pieprz i semolinę.

Wlej ciepłe mleko, dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10-15 minut.

Nabierz trochę mięsa mielonego łyżką, uformuj kotlet w dłoniach i połóż na rozgrzanej patelni z olejem. Powtórz z resztą mięsa mielonego.

Smaż kotlety na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony.

Połóż gotowe kotlety na talerzu i udekoruj ziołami.
