Przygotowałeś się do gotowania kaczki? Nie spiesz się, aby upiec go w całości, lepiej podzielić na małe kawałki. Więc upieczą się szybciej i lepiej! Nie zapominaj, że nie możesz siekać kości. Prawidłowe jest podzielenie ptaka na stawy i tylko za pomocą noża.
Składniki
- Kaczka (2-2, 5 kg) – 1 tusza
- czosnek - 2 ząbki
- miód - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj tusze kaczki wewnątrz i na zewnątrz, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Pokrój kaczkę na małe kawałki.
W osobnym pojemniku połącz sos sojowy, miód, sok z cytryny, kurkumę, mielony pieprz i sól.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.
Umieść kawałki kaczki w głębokiej misce.
Wlej przygotowaną marynatę, dobrze wymieszaj rękami, przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.
Przenieś kaczkę do żaroodpornej formy i przykryj podwójną warstwą folii.
Piecz przez 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 220 stopni, a następnie delikatnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 30-40 minut.
Podawaj gotową kaczkę do stołu z warzywami i świeżymi ziołami.