Tłuste potrawy idealnie komponują się z pikantnymi dodatkami. Podkreślają jego smak, pobudzają apetyt i pomagają otworzyć danie w nowy sposób. Chcesz to zobaczyć? Ugotuj ostre żeberka w piekarniku.
Składniki
na żeberka:
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- sól (duży) – 1 łyżeczka
do sosu:
- sos Worcester - 4 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Tabasco - 2 krople
- cukier - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe i osusz ręcznikami papierowymi.
Dokładnie natrzyj solą ze wszystkich stron i pozostaw na 10 minut do namoczenia.
Połącz masło, sos Worcester, Tabasco, cukier i czosnek przepuszczony przez prasę.
Posmaruj żeberka ze wszystkich stron powstałym sosem, połóż na folii i piecz przez 1,5 godziny.
Ponownie posmaruj sosem i kontynuuj gotowanie przez 10-15 minut. Na całej powierzchni powinna być piękna skorupa.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy