dania główne 04.06.2023

chrupiące placki ziemniaczane

25 min
4 porcje
Chrupiące placki ziemniaczane
0

Tekstura i smak placków ziemniaczanych wiele decyduje o tym, jakiej tarki używasz do siekania ziemniaków. Jeśli chcesz uzyskać złotą, chrupiącą skórkę, potrzebujesz strony ze średnimi otworami.

Składniki

  • ziemniaki - 5 sztuk
  • mąka - 3 art.
  • czosnek - 2 ząbki
  • przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
  • Olej roślinny (do smażenia) – 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj ziemniaki na średniej tarce i wyciśnij nadmiar wilgoci.

Chrupiące placki ziemniaczane: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj zmiażdżony czosnek, przyprawy i przesianą mąkę. Wymieszać.

Chrupiące placki ziemniaczane: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Ułóż średniej grubości placki ziemniaczane łyżką na dobrze rozgrzanej patelni z olejem i smaż równomiernie z obu stron na złoty kolor.

Chrupiące placki ziemniaczane: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy