dania główne 22.01.2022

Cielęcina duszona z marchewką i cebulą

2 godz. 0 min.
3 porcje
Cielęcina duszona z marchewką i cebulą
0

Do tego przepisu można użyć nie tylko cielęciny, ale także wołowiny, kurczaka lub chudej wieprzowiny. Idealnym dodatkiem do tego dania jest gotowany ryż i tłuczone ziemniaki. Mówię Ci, jak gotować krok po kroku!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz warzywa, pokrój marchewki w kostkę, a cebulę w duże kostki.

Cielęcina duszona z marchewką i cebulą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż warzywa na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta. Przenieś warzywa na talerz.

Cielęcina duszona z marchewką i cebulą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj olej do tej samej patelni i szybko usmaż mięso pokrojone na kawałki na dużym ogniu.

Cielęcina duszona z marchewką i cebulą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Zmniejsz ogień i włóż warzywa na patelnię do mięsa. Wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie, wszystko dobrze wymieszaj.

Cielęcina duszona z marchewką i cebulą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dusić mięso z warzywami na małym ogniu, aż cielęcina będzie miękka. Może to zająć 60-90 minut.

Cielęcina duszona z marchewką i cebulą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz.

Cielęcina duszona z marchewką i cebulą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Julia Zubkowa
przepis dodał (a):
Julia Zubkowa
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy