Do tego przepisu można użyć nie tylko cielęciny, ale także wołowiny, kurczaka lub chudej wieprzowiny. Idealnym dodatkiem do tego dania jest gotowany ryż i tłuczone ziemniaki. Mówię Ci, jak gotować krok po kroku!
Składniki
- Cielęcina - 600 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- woda (bulion mięsny) – 250 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- ziele angielskie (groszek) – 3-5 sztuk
- Sol - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz warzywa, pokrój marchewki w kostkę, a cebulę w duże kostki.
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż warzywa na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta. Przenieś warzywa na talerz.
Dodaj olej do tej samej patelni i szybko usmaż mięso pokrojone na kawałki na dużym ogniu.
Zmniejsz ogień i włóż warzywa na patelnię do mięsa. Wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie, wszystko dobrze wymieszaj.
Dusić mięso z warzywami na małym ogniu, aż cielęcina będzie miękka. Może to zająć 60-90 minut.
Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz.