Przygotuj pyszne kotlety wołowe na lunch lub kolację! Ponieważ w mięsie mielonym występuje również duża ilość posiekanej cebuli, kotlety są bardzo soczyste. Możesz wziąć domowe lub sklepowe mięso mielone o średniej zawartości tłuszczu.
Składniki
- wołowina - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- chleb (pszeniczny) – 1 kawałek
- mleko - 50 ml
- Olej roślinny (do smażenia) – 30 ml
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę na małe kawałki, posiekaj przez maszynkę do mięsa lub za pomocą robota kuchennego.
Przenieś mięso mielone do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę. Można go również zmielić w kombajnie lub zetrzeć.
Dodaj sól, przyprawy do smaku. Ubij świeże jajko.
Chleb namocz w mleku, a następnie zetrzyj i przenieś do miski z mięsem mielonym. Możesz również przekręcić chleb z mlekiem w blenderze lub robocie.
Wszystko dokładnie wymieszaj, usuń mięso mielone w zimne miejsce na około kwadrans.
Rozgrzej olej na patelni. Mokrymi rękami uformuj kotlety o dowolnym kształcie i włóż do pojemnika. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut.
Odwróć placki na drugą stronę i przykryj patelnię pokrywką. Smaż przez kolejne 3-4 minuty.
Podawaj gotowe kotlety na ciepło lub na ciepło, z dodatkiem, sałatką, warzywami lub ziołami.