Funchoza jest teraz w sprzedaży w prawie każdym dużym sklepie. Powinien być półprzezroczysty, z lekkim szarawym odcieniem i subtelnym zapachem fasoli. To z takiego makaronu można przygotować pyszną sałatkę. Dzielę się z Tobą jego przepisem.
Składniki
- Funchoza - 300 g
- fasolka szparagowa - 150 g
- ostra czerwona papryka - pół
- olej sezamowy - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- mielona kolendra - do smaku
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.
Wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozostaw do szklanki cały płyn.
Posiekaj zieloną fasolkę i obraną czerwoną paprykę.
Gotuj zieloną fasolę w osolonej wodzie przez 5 minut.
Odcedź, ostudź i skrop sokiem z cytryny.
Połącz funchozę, zieloną fasolkę i czerwoną paprykę.
Osobno wymieszaj olej, ocet, przyprawy i sól.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy