sałatki 22.01.2022

Sałatka z funchozą, zieloną fasolką i ostrą papryką

20 min
4 porcje
Sałatka z funchozą, zieloną fasolką i ostrą papryką
A_Lein, stock.adobe.com
0

Funchoza jest teraz w sprzedaży w prawie każdym dużym sklepie. Powinien być półprzezroczysty, z lekkim szarawym odcieniem i subtelnym zapachem fasoli. To z takiego makaronu można przygotować pyszną sałatkę. Dzielę się z Tobą jego przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.

Wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą i pozostaw do szklanki cały płyn.

Posiekaj zieloną fasolkę i obraną czerwoną paprykę.

Gotuj zieloną fasolę w osolonej wodzie przez 5 minut.

Odcedź, ostudź i skrop sokiem z cytryny.

Połącz funchozę, zieloną fasolkę i czerwoną paprykę.

Osobno wymieszaj olej, ocet, przyprawy i sól.

Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy