Wątróbka drobiowa to niedrogi i zdrowy produkt. Sałatki z niego zawsze okazują się smaczne. Ten przepis łączy wszystkie składniki w niesamowity sposób. Biorąc pod uwagę dużą ilość oleju do smażenia, nie ma potrzeby uzupełniania sałatki.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 400 g
- bakłażany (średnie) – 2 kawałki
- papryka (średni) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- sałata - 100 g
- pestki dyni (smażone) – 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze opłucz wątróbkę drobiową i osusz ręcznikiem papierowym.
Podgrzej 3 łyżki.l. olej roślinny na patelni i smaż wątrobę do miękkości. Na koniec dodaj trochę soli i mielonego pieprzu.
Lekko ostudź wątrobę i pokrój na małe kawałki.
Paprykę, cebulę obrać i pokroić.
Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Pokrój bakłażany i namocz w osolonej wodzie przez 10 minut.
Odcedź i dokładnie osusz bakłażany.
Rozgrzej trochę oleju na patelni, dodaj bakłażana i smaż przez 10-12 minut na średnim ogniu.
Osobno na pozostałym oleju podsmaż paprykę, aż się ugotuje.
Połącz pieczone warzywa, wątróbkę drobiową, liście sałaty i cebulę.
Dodaj sól, zmielony pieprz i wymieszaj.
Połóż sałatkę na talerzu i grubo posyp pestkami dyni.